Friedrich Dürrenmatt ja usko kirjallisuuteen

Palasin jälleen sveitsiläisen kirjailijan Friedrich Dürrenmattin (1921-1990) tuotantoon. Euroopassa hän on tunnettu varsinkin näytelmistään mutta Suomessa hänen muutamat jännityskirjansa ovat olleet monien mieleen. Rekisteröidyn tähän seuraan. Tuomari ja hänen pyövelinsä ja Oikeus eivät jättäneet kylmäksi. Äskettäin luin myös kolmannen teoksen ”Dyrrenmasalta”, Haaverin. Siinä teoksessa oli sataan sivuun lastattu monen sadan sivun painolasti. Miksi jauhaa enempää kun voi kiteyttää, ilmaista suoraan. Sivaltaa. Dürrenmatt osaa sen taidon. Pessimismissään hän kuitenkin osaa nostaa hymyn huulille tilanteissa, joissa nauru uhkaa jäädä vaikeaksi korinaksi. Ehkä hänen sveitsiläisyydestään johtuva taakka (ehkä jopa häpeä) on osa syy siihen, että hän kuvailee länsieurooppalaista todellisuutta koruttomasti.

Dürrenmatt näkee Euroopan näyttämönä, jossa Sveitsin paikka ei ole lavalla vaan kuliseissa, kädet silti yhtä veressä kuin muillakin. Dürrenmattin mielestä jännityskirjallisuuden suurin kompastuskivi on rationaalinen tai järkevä maailmankuva. Tilanteita ohjaa useasti kaaos ja satunnaisuus, rikos ja rangaistus eivät ole välttämättä samassa syy- ja seuraussuhteessa.

Pian lukuvuoroon siiirtyykin neljäs Dürrenmatt-teos Epäily.

Omat sarjakuvaprojektini ovat edenneet kiitettävästi: peräti kaksi albumia on kustantajien tarkastelun alla ja yksi tarina lähti kesällä julkaistavaan antologiaan. Tulevien projektien ensiaskelia on myös otettu, luvassa on mm. työskentelyä käsikirjoittajien kanssa. Näistä sitten lisää lähempänä.

A K

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *